Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ.Χατζιδάκης για το ΜΕΤΡΟ - Εισητήρια - Γραμμές κ.λπ/ Οι επτά "ετοιμοι" σταθμοί του ΜΕΤΡΟ θα παραθοδούν τμηματικά το 2013 (αντί να λειτουργούν από το 2009)

 [Θα παραδοθούν σύμφωνα με τον κ.Χατζιδάκη οι "έτοιμοι σταθμοί: Αγία Μαρίνα (Χαϊδάρι) - Σεπτέμβριο 2013/ Περιστέρι, Ανθούπολη - Απρίλιος 2012/ Προς Ελληνικό - Ιούλιο 2012]

Με την καταπολέμηση τηςλαθρεπιβίβασης και τη θέσπισηηλεκτρονικού εισιτηρίου θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να ενισχύσει τα έσοδα των οργανισμών συγκοινωνιών της Αττικής, προκειμένου να αποφευχθεί η προβλεπόμενη από το Μνημόνιογια τις αρχές του 2013 αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων στα Μέσα Μεταφοράς.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, ξεκινά άμεσα συντονισμένη προσπάθεια προκειμένου ως το τέλος του έτους να περιοριστεί κατά50% το φαινόμενο της εισιτηριοδιαφυγής για την πάταξη της λαθρεπιβίβασης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Υπενθυμίζεται ότι το Μνημόνιο προβλέπει αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών κατά 25% μες το πρώτο τρίμηνο του 2013.
Η ενδεχόμενη αύξηση μεταφράζεται σε τιμή εισιτηρίου 1,70 Ευρώ από το 1,40 Ευρώ για Μετρό, Τραμ, Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο (ΗΣΑΠ) και σε 1,50 Ευρώ από 1,20 Ευρώ για λεωφορεία και τρόλλεϋ.
Αυξήσεις αναμένεται να επιβληθούν και στα μειωμένα εισιτήρια τα οποία πρόκειται να διαμορφωθούν στα 0,90 ευρώ και 0,75 ευρώ αντίστοιχα. Αυξήσεις προβλέπονται επίσης και τα εισιτήρια του προαστιακού σιδηροδρόμου αλλά και του ΟΣΕ.
Το ΥΠΑΝ υπολογίζει πως τα διαφυγόντα έσοδα εξαιτίας της εισιτηριοδιαφυγής στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας κυμαίνονται από 25 έως 37,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Η λαθρεπιβίβαση κυμαίνεται σε 15% με 20% σε λεωφορεία και τρόλλεϋ και σε 10% με 15% στα Μέσα σταθερής τροχιάς.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση που επικρατεί και στη Θεσσαλονίκη με απώλειες εισιτηρίων 15% εως 20% και εισπράξεων 15- 20 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά στην τηλεματική και το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα γίνει επιλογή αναδόχων στο πρώτο εξάμηνο του 2013 και τα έργα θα παραδοθούν το 2013-14 και το 2014-15 αντίστοιχα μέσω συμβάσεων ΣΔΙΤ που θα προβλέπουν δεκαετή συντήρηση.
Όσον αφορά στις επεκτάσεις του Μετρό, του Τραμ και του σιδηρόδρομου, ο κ. Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλογιάννης ανακοίνωσαν:
*Την ολοκλήρωση μέσα στο 2013 των επεκτάσεων του Μετρό της Αθήνας προς δυτικά και νότια προάστια που είχαν παγώσει λόγω της εμπλοκής στους διαγωνισμούς της εταιρείας Siemens. Τον ερχόμενο Απρίλιο αναμένεται να λειτουργήσει η γραμμή προς Περιστέρι και Ανθούπολη, τον Ιούλιο η γραμμή προς Ελληνικό και τον προσεχή Σεπτέμβριο η επέκταση προς Χαϊδάρι. Η επέκταση της γραμμής 3 προς Πειραιά αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2017.
*Στο τέλος του 2012 ξεκινά η κατασκευή της επέκτασης του Τραμ προς Πειραιά με στόχο να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2015.
*Στα τέλη του έτους θα είναι έτοιμο το δίκτυο προς το Ικόνιο που θα προσφέρει σιδηροδρομική πρόσβαση στο λιμάνι του Πειραιά, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση σιδηροδρομικών υπηρεσιών.
*Ως το Δεκέμβριο του 2015 θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα για τις νέες διπλές σιδηροδρομικές γραμμέςστο τμήμα Τιθορέα – Λιανοκλάδι – Δομοκός και Αθήνα (ΣΚΑ) – Πάτρα, στο τμήμα Διακοφτό – Ροδοδάφνη.
ΠΗΓΗ: ECONEWS 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου