Τρίτη, 23 Αυγούστου 2011

"Δώστε χώρο στους πεζούς και τα ποδήλατα" στην Ουρανούπολη.../ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΔΥΤΙΚΑ και στο Άγιο Όρος


Παρουσιάζουμε σήμερα την εκδήλωση/ παρέμβαση που έκαναν στις 20/8/2011 ευαισθητοποιημένοι με το περιβάλλον αλλά και με τα εναλλακτικά μέσα μετακίνησης πολίτες στη Χαλκιδική.
-------------------------------
Η εκδήλωση διοργανώθηκε με τη συνδρομή των δυναμικών ποδηλατικών οργανώσεων "Πολύχρωμοι ποδηλάτες" και "Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης", καθώς και της "Ένωσης για τα δικαιώματα των πεζών", και είχε τη συμμετοχή πολλών πολιτιστικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων της Ανατολικής Χαλκιδικής.

Ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ

«Περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» έχει χαρακτηριστεί με υπουργική απόφαση του 1991 η περιοχή από την Ιερισσό μέχρι και την οριογραμμή του Αγίου Όρους.
Και το αντιλαμβάνεται κανείς καθώς αρχίζει να κατηφορίζει προς τα Νέα Ρόδα, ερχόμενος από Ιερισσό, βλέποντας το εκπληκτικό τοπίο να εξαπλώνεται μπροστά του ανάμεσα από πράσινους λόφους, στο βάθος την Αμμουλιανή, τον Πύργο της Ουρανούπολης κι ακόμη παραπέρα τον επιβλητικό Άθω.

Αμέσως μετά τα Νέα Ρόδα βρίσκεσαι να πορεύεσαι παράλληλα ή μέσα στο έργο που έφτιαξε πριν 2.500 χρόνια ο Πέρσης βασιλιάς για να περάσει τα καράβια του. Από την Τρυπητή και μέχρι την Ουρανούπολη θαυμάζεις το πράσινο και τη θάλασσα στα πόδια σου, και μετά, από τον παραλιακό χωματόδρομο εισάγεσαι στο Αθωνικό τοπίο και καταλήγεις στα σύνορα του Αγιου Όρους, στην αναδυόμενη από τα ερείπια Μονή Ζυγού.
Η διαδομή αυτή, 12 χιλιόμετρα φύσης και ιστορίας, μπορεί να αναδειχθεί και να αναδείξει την περιοχή. Σήμερα η «Διώρυγα του Ξέρξη» είναι ένας μη αναγνωρίσιμος δρόμος με μια αδιάφορη πινακίδα να μισοαναγγέλει με ασάφεια το μοναδικό Περσικό μνημείο στην Ευρώπη. Ο δρόμος από Τρυπητή προς Ουρανούπολη, παρά την ομορφιά του, είναι πηγή μεγάλης αμηχανίας και εκνευρισμού για τους εκατοντάδες επισκέπτες που επιχειρούν να τον περπατήσουν για να αισθανθούν, να δουν και να μυρίσουν το τοπίο, και αντ’ αυτού έρχονται αντιμέτωποι με βιαστικούς "γιωταχήδες" (δε γνωρίζουν οι κουτόφραγκοι ότι ο μόνος σωστός τρόπος για να απολαύσεις ένα μέρος είναι να το διασχίζεις με το ΙΧ αυτοκίνητό σου, με κλιματισμό και μουσική). Το τελευταίο δε κομμάτι προς το Άγιο Όρος, καταφύγιο περιπατητών αλλά και πάρκιγκ λεωφορείων, «πλουτίζει» τον επισκέπτη με σκόνη και χαλίκια και τον κάνει να αναθεματίζει την ώρα που ξεκίνησε τον «περίπατο».

Πιστεύουμε πως αυτή η διαδρομή χρειάζεται, εκτός από την τακτοποίηση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, αξιοπρεπείς υποδομές για περπάτημα και ποδήλατο. Χρειάζεται άνετο ασφαλές πεζοδρόμιο και ποδηλατόδρομο διπλής κατεύθυνσης. Ακόμη καλύτερα, δρόμο με ξεχωριστή χάραξη μακριά από τη θορυβώδη και ρυπαρή διέλευση των αυτοκινήτων όπου αυτό είναι δυνατό. Δρόμο με δική του ταυτότητα, σήμανση και ιστορικές πληροφορίες, με νυχτερινό φωτισμό και σκιασμένα σημεία ανάπαυσης για τις ζεστές ώρες, με παγκάκια και βρύσες. Θα μπορούσε να λέγεται “Αθωνικός Περίπατος” και να γίνει παγκόσμια γνωστός και αναγνωρίσιμος.

Για τα παραπάνω, όσο φουτουριστικά κι αν ακούγονται, έχει γίνει το πρώτο βήμα. Για τη «Διώρυγα του Ξέρξη» υπάρχει μελέτη στο δήμο Αριστοτέλη, που προβλέπει πεζοπορική διαδρομή σε όλο το μήκος της διώρυγας. Για το τμήμα Τρυπητής- Ουρανούπολης, υπάρχει επίσης μελέτη διαπλάτυνσης του υπάρχοντος δρόμου με πεζοδρόμιο πλάτους τριών μέτρων (να η υποδομή για τον ποδηλατόδρομο) και τέλος, για το μικρό τμήμα Πύργου Ουρανούπολης– Μονής Ζυγού, υπάρχει προμελέτη της 10ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που ορίζει προδιαγραφές δρόμου ήπιας κυκλοφορίας.
Διεκδικούμε και ελπίζουμε να ενταχθούν σύντομα αυτά τα έργα στο σχεδιασμό του Δήμου και της Περιφέρειας.

Δείτε τη διαδρομή ΕΔΩ το video της ποδηλατοδρομίας ΕΔΩ και φωτογραφίες ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου